Gluten to białko roślinne pochodzenia zbożowego, o którym w ostatnich latach bardzo dużo się mówi. Można go znaleźć m.in. w pieczywie, makaronach, a także w niektórych kaszach. Jego źródłem są zboża tradycyjne, jak np. pszenica, jęczmień, żyto oraz owies. Jednak czym jest gluten w codziennej diecie oraz jaką pełni rolę? Jak wygląda jego nietolerancja? Szybkie menu: Gluten – co to takiego? Nietolerancja glutenu – objawy Gdzie można znaleźć gluten? Gluten – co to takiego? Gluten to mieszanina białek roślinnych pochodzenia zwierzęcego – gluteniny oraz prolaminy. Źródłem występowania glutenu są tradycyjne zboża, takie jak pszenica, jęczmień, żyto czy owies. Jednak w ostatnich latach bywa głośno o glutenie, bowiem coraz większa grupa osób zmaga się z alergią na owy składnik. Jego podłożem są: gliadyna, sekalina, hordeina oraz awenina, natomiast sam gluten powstaje podczas wyrabiania ciasta z mąki i wody. Jest to składnik niezwykle ceniony w piekarnictwie, bowiem przybiera on postać sprężystego kompleksu, czyli elastyczność i zwięzłość. Niepamiętne dla wielu czasy, gdzie gluten można było spotkać tylko w zbożach i ich przetworach. Natomiast dziś jest on dodawany do wielu różnych produktów spożywczych, np. wędliny czy przyprawy. Jednak nie każdy gluten może lub chce spożywać. Modna stała się dieta bezglutenowa, która ma całkiem spore grono zwolenników. Jak to wygląda w praktyce? Jak wygląda nietolerancja glutenu? Nietolerancja glutenu – objawy Pomimo tego, że gluten odpowiada za dobrą jakość wypieków i jest niezwykle ceniony w piekarnictwie, nie każdy może go spożywać. Niektóre organizmy cechują się jego nietolerancją, co może być problematyczne. Jednak w takich przypadkach, konieczne jest jego wyeliminowanie z diety, bowiem skutki jego spożywania nie należą do przyjemnych. Do głównych dolegliwości, wywoływanych przez gluten należą m.in.: biegunki, wymioty, wzdęcia wysypki, rumienie, swędzące pęcherze silne reakcje uczuleniowe, np. pokrzywka, skurcze oskrzeli Jednak większość osób nie ma żadnego problemu ze spożywaniem glutenu. Jego spożywanie przez osoby zdrowe, nie stanowi zagrożenia dla zdrowia ani samopoczucia. Krąży gdzieś również teoria, iż gluten sprzyja otyłości. Należy pamiętać, że nadmiar kilogramów, to nie wynik pojedynczego składnika, a źle dobranej diety, braku ruchu czy objadania się. Więc zmiana wyglądu sylwetki, powinna rozpocząć się od zmiany nawyków żywieniowych. Nie od dziś wiadomo, że warto trzymać deficyt kaloryczny oraz być aktywnym fizycznie. Gdzie można znaleźć gluten? Kiedy występują pierwsze objawy nietolerancji glutenu, konieczne będą badania, aby ową diagnozę potwierdzić. Nie jest on absolutnie szkodliwy dla zdrowych osób, jednak osoby z nadwrażliwością na ten rodzaj białka, są niestety narażone na uszkodzenie kosmków jelitowych i zaburzenie pracy wielu narządów. Gluten posiada negatywne działanie na organizm osób z jego nietolerancją, dlatego nie należy lekceważyć żadnych niepokojących objawów. Działanie glutenu polega na niewłaściwym wchłanianiu składników odżywczych przez organizm oraz tworzy się niedobór minerałów. Dlatego warto zapoznać się z listą produktów zawierających gluten. Oto ona: produkty zbożowe mleko i produkty mleczne mięso, jaja, ryby warzywa i ich przetwory owoce tłuszcze słodycze desery napoje przyprawy Dlatego też osoby, które zmagają się z nietolerancją glutenu, powinny zwracać szczególną uwagę na składy produktów, które chcą zakupić. Kilka dekad w tył gluten można było znaleźć wyłącznie w produktach zbożowych. Jednak wraz z upływem czasu, gluten zaczął być składnikiem chętnie dodawanym do pozostałych produktów. Aby uniknąć niepożądanych skutków, należy dbać o własne zdrowie i mieć na uwadze konieczne wyrzeczenia.
Wirus HIV – co to jest? objawy, test, leczenie Wirus HIV, mianowany również ludzkim wirusem niedoboru odporności, to bardzo poważna choroba. Często mylony …
Zmiany skórne – rodzaje, leczenie Zmiany skórne występujące na twarzy i ciele mogą pojawić się w każdym wieku. Spowodowane …
Wierzbownica – czym jest i jakie ma właściowści? Wierzbownica drobnokwiatowa, od dawien dawna znana jest jako zioło, o drogocennych właściwościach leczniczych. Problemy …
Mastocytoza – przyczyny, objawy i leczenie Mastocytoza jest chorobą nowotworową mieloproliferancyjną. Zarówno kobiety jak i mężczyźni w każdym wieku są …
Mięczak zakaźny – przyczyny, objawy, leczenie Mięczak zakaźny jest wirusowym zakażeniem skóry oraz błon śluzowych. Najczęściej występuje u małych dzieci, …
Bostonka u dzieci, objawy, leczenie Wirusowa choroba wieku dziecięcego, objawiająca się w charakterystyczny sposób na dłoniach, stopach i w …
Gałganek Aliny – sprawdzony sposób na katar „Gałganek Aliny” – stara metoda naszych babć na szybkie i skuteczne leczenie kataru. O …
Onycholiza paznokci – przyczyny, leczenie Dłonie i paznokcie są naszą wizytówką, szczególnie podczas spotkań biznesowych, towarzyskich czy rodzinnych. Brudne …
Karboksyterapia – wszechstronne zastosowanie CO2 Medycyna estetyczna, w ostatnim czasie bardzo prężnie się rozwija. Z jej pomocą, jesteśmy w …
Badanie moczu: wskazania, interpretacja wyników Badanie ogólne moczu to konieczność, którą należy wykonywać co najmniej raz w roku. Jest …