Czy wiesz, że w zaledwie 100 gramach makaronu pszennego znajdziemy nawet 160 kalorii? To sporo – biorąc pod uwagę, że porcja obiadowa zwykle nie kończy się na wspomnianej wyżej gramaturze. Nie ulega wątpliwości, że to właśnie różnego rodzaju makarony z dodatkiem sosów, warzyw i mięs stanowią jedno z naszych ulubionych dań – i nie ma w tym nic dziwnego! Makaron to nie tylko pożywna i łatwa w przygotowaniu propozycja posiłku, ale także uniwersalna baza – którą, wedle swojego uznania, możemy przygotować na słodko lub słono. Jak się jednak okazuje – zbyt częste jedzenie makaronu pszennego może negatywnie wpłynąć na nasze zdrowie i formę. A gdyby tak znaleźć jego zdrowszy, mniej kaloryczny zamiennik? Przychodzimy z pomocą!
Makaron konjac – czym jest?
Miłośnicy zdrowego, przemyślanego stylu życia dobrze znają konjac – alternatywę dla tradycyjnego, pszennego makaronu. Czym jest konjac, nazywany także „shirataki”? To nic innego jak produkt, składający się z ponad 90% wody – pozostałą jego część stanowi bulwa rośliny Amorphophallus konjac, bogata w szereg cennych dla zdrowia witamin i innych składników odżywczych (takich jak – między innymi – potas, żelazo czy wapń). Chociaż makaron konjac uchodzi za żywność „0 kalorii” – posiada ich 6 na 100 gramów (co wciąż czyni go najmniej kalorycznym spośród wszystkich makaronów!). Co ciekawe – dzięki wysokiej zawartości błonnika, zapewnia długotrwałe uczucie sytości, co sprawia, że jest tak chętnie wybierany przez osoby, przebywające na diecie odchudzającej, ketogenicznej, cukrzycowej, bezglutenowej. Nie wszyscy wiedzą, że zaletą zdrowego makaronu konjac jest też wspomaganie mikroflory jelit oraz obniżanie poziomu „złego” cholesterolu we krwi – dlatego tak ważne jest, aby regularnie gościł on na naszych stołach!
Z czym podawać makaron konjac?
Osoby po raz pierwszy przygotowujące zdrowy konjac – nierzadko zastanawiają się, w jaki sposób użyć tej neutralnej w smaku, ekologicznej bazy. Dobrym rozwiązaniem – szczególnie dla tych z nas, którzy cenią sobie łatwość i szybkość w przygotowaniu posiłków – może okazać się połączenie naturalnego konjacu z ulubionym pesto (na przykład bazyliowym czy pomidorowym). Zdrowy makaron wspaniale komponuje się też z warzywami, sosem sojowym i tofu. Co ciekawe, wysokiej jakości shirataki z powodzeniem podamy też na zimno – na przykład jako dodatek do sałatki. Przyrządzając konjac – pamiętajmy o przestrzeganiu czasu jego gotowania bądź smażenia (jeśli decydujemy się na zastosowanie go w daniu typu „stir fry”). Aby nie utracił swojej sprężystości – nie gotujmy go dłużej niż przez minutę, a następnie starannie odsączmy.
Zdrowy konjac – dla kogo?
Kiedy warto sięgać po makaron konjac? Zawsze wtedy, kiedy masz ochotę przygotować smaczny i zdrowy posiłek! Zastosowanie ekologicznego makaronu w swojej kuchni, poleca się przede wszystkim tym osobom, które chcą zadbać o swoje zdrowie, formę oraz samopoczucie. Z oczywistych względów – szczególnie spodoba się on tym z nas, którzy chcą zdrowo i bezpiecznie schudnąć, poprawić poziom cholesterolu oraz glukozy we krwi, wspomóc trawienie. To naturalna, sycąca baza – ułatwiająca przygotowanie posiłków na diecie wegańskiej oraz wegetariańskiej. Co ciekawe, ekologiczny konjac ma też pozytywny wpływ na oczyszczanie organizmu z toksyn – sprzyjając tym samym niwelowaniu uciążliwych objawów alergii. Ze względu na wysoką zawartość błonnika pokarmowego – zaleca się spożywanie makaronu konjac raz dziennie, na przykład w formie zdrowego i pożywnego obiadu.
A Ty, w jaki sposób najczęściej przygotowujesz zdrowy konjac?