Wielu diabetyków zadaje sobie pytanie, czy cukrzyk może jeść jajka? Odpowiedź nie jest tak prosta, jak mogłoby się wydawać. Z jednej strony jajko jest doskonałym źródłem białka i zawiera tylko śladowe ilości węglowodanów, z drugiej natomiast żółto to spora porcja cholesterolu, którego osoby chore na cukrzyce powinny się wystrzegać. Czy w takim razie cukrzyk może jeść jajka bez ograniczeń? Jajka są powszechne w naszej diecie, spotkać je można właściwie we wszystkich wypiekach, używane są do przygotowywania obiadów, śniadań i kolacji. Są tak powszechne, że bardzo trudno ich unikać. Patrząc wyłącznie na składniki odżywcze zawarte w ich składzie, wydaje się, że zjedzenie nawet kilku na raz nie powinno stanowić większego problemu dla osób z cukrzycą. W jednym jajku znajduje się poniżej 1 g węglowodanów. Głównym składnikiem są łatwo przyswajalne białka, które pełnią niezwykle istotną rolę w naszym metabolizmie. Niestety odpowiedź na pytanie, czy diabetyk może zjadać jajka w każdej ilości, jest bardzo skomplikowana. To samo jajko oprócz małej ilości węglowodanów dostarczy do naszego organizmu około 200 mg cholesterolu. Jego nadmiar jest niezwykle groźny, bo prowadzić może do chorób układu krążenia. Na całe szczęście w jajach oprócz złego cholesterolu znaleźć można także luteinę, która poprawia jego wchłanianie. Dzięki niej cholesterol znajdujący się w jajkach nie jest w stanie zaszkodzić cukrzykom. Bardzo ciekawy artykuł na temat wpływu jedzenia jajek na poziom cukru we krwi znaleźć można na stornie internetowej https://www.szkoladiabetyka.pl/cukrzyca/ – przeczytamy tam wiele cennych informacji i ciekawostek, które prowadzą do jednego wniosku. Jedzenie jaj jest bezpieczne i w niektórych przypadkach może nawet ograniczać rozwój cukrzycy. Ważne, by wiedzieć, że każdy pokarm jedzony w nadmiarze może nam szkodzić. O ile zjedzenie 1 jajka dziennie nie powinno być problemem, to spożywanie ich w bardzo dużej ilości może szkodzić nie tylko cukrzykom, ale także całkiem zdrowym osobom. Pamiętając o umiarze, możemy mieć pewność, że jaja nie będą dla nas szkodliwe.
Wirus HIV – co to jest? objawy, test, leczenie Wirus HIV, mianowany również ludzkim wirusem niedoboru odporności, to bardzo poważna choroba. Często mylony …
Zmiany skórne – rodzaje, leczenie Zmiany skórne występujące na twarzy i ciele mogą pojawić się w każdym wieku. Spowodowane …
Wierzbownica – czym jest i jakie ma właściowści? Wierzbownica drobnokwiatowa, od dawien dawna znana jest jako zioło, o drogocennych właściwościach leczniczych. Problemy …
Mastocytoza – przyczyny, objawy i leczenie Mastocytoza jest chorobą nowotworową mieloproliferancyjną. Zarówno kobiety jak i mężczyźni w każdym wieku są …
Mięczak zakaźny – przyczyny, objawy, leczenie Mięczak zakaźny jest wirusowym zakażeniem skóry oraz błon śluzowych. Najczęściej występuje u małych dzieci, …
Bostonka u dzieci, objawy, leczenie Wirusowa choroba wieku dziecięcego, objawiająca się w charakterystyczny sposób na dłoniach, stopach i w …
Gałganek Aliny – sprawdzony sposób na katar „Gałganek Aliny” – stara metoda naszych babć na szybkie i skuteczne leczenie kataru. O …
Onycholiza paznokci – przyczyny, leczenie Dłonie i paznokcie są naszą wizytówką, szczególnie podczas spotkań biznesowych, towarzyskich czy rodzinnych. Brudne …
Karboksyterapia – wszechstronne zastosowanie CO2 Medycyna estetyczna, w ostatnim czasie bardzo prężnie się rozwija. Z jej pomocą, jesteśmy w …
Badanie moczu: wskazania, interpretacja wyników Badanie ogólne moczu to konieczność, którą należy wykonywać co najmniej raz w roku. Jest …