„Gałganek Aliny” – stara metoda naszych babć na szybkie i skuteczne leczenie kataru. O co chodzi w „gałganku Aliny”?

Gałganek Aliny – co to takiego?

Infekcje dróg oddechowych potrafią być dosyć uciążliwe, a szczególnie jeżeli mamy do czynienia z uporczywym katarem czy bólem zatok. W aptece możemy kupić różnego rodzaju aerozole do nosa, jednak większość z nas wie, że niewiele one pomagają. Zdecydowanie inaczej jest w przypadku zastosowania naturalnych środków, które większość z nas posiada w kuchni.

„Gałganek Aliny” to nic innego jak czosnkowe zawiniątko, które można przygotować w kilka sekund, a jego działanie doceniły wiele lat temu nasze babcie. Jak wiadomo, czosnek posiada wiele właściwości, i nie bez powodu często mówi się że jest lepszym lekarstwem niż nie jeden antybiotyk. Oczywiście umówmy się, że są sytuacje w których konieczna jest wizyta u lekarza, i wdrożenie mocniejszych leków. Jednak w okresie jesienno-zimowym, możemy zastosować „gałganek Aliny” podczas zwykłego przeziębienia czy kataru.

Skąd pochodzi nazwa „Gałganek Aliny”?

Czosnek jest bardzo bogatym w związki chemiczne warzywem. Garlicyna, tioglikozydy skordyniny A i B, to jedne z nielicznych związków. Jednak najważniejszym związkiem jest allina – czyli sulfotlenek S-alkilocysteiny czyli aminokwas zawierający siarkę . Allicyna (uwolniona po zmiażdżeniu) jest odpowiedzialna za intensywny i charakterystyczny zapach czosnku, i to ona ma właściwości przypominające antybiotyk. „Nazwa „Gałganek Aliny” wzięła się właśnie od związku chemicznego alliny.

Jak przygotować gałganek?

Do przygotowania „Gałgana Aliny” potrzebujemy czosnku, gazy, sznurka/nitki.

  • W pierwszej kolejności obieramy ząbki czosnku – w zależności od wielkości czosnku 5/8 ząbków.
  • Następnie należy ząbki zmiażdżyć lub posiekać – jest to konieczne aby uwolnić związki chemiczne.
  • Tak przygotowany czosnek kładziemy na gazę i zawijamy w gałganek.
  • Końcowym etapem jest zawiązanie gazy.

Tak przygotowany gałganek umieszczamy w pokoju w którym śpimy w pobliżu łóżka – najlepiej zawiesić. „Gałganek Aliny” należy zmieniać codziennie. Jeżeli nie posiadasz w domu gazy, możesz zmiażdżony czosnek ułożyć na talerzyku.

Czy gałganek jest bezpieczny dla dziecka?

Czosnek jest warzywem który charakteryzuje się dosyć intensywnym zapachem. A to wiąże się z możliwością podrażnienia skóry, ust, nosa czy oczów. Dlatego w przypadku dzieci należy zachować szczególną ostrożność, aby gałganek nie był umieszczony zbyt blisko, a także poza zasięgiem rąk dziecka. Najlepiej gałganek umieścić kiedy dziecko śpi.

Czy istnieją jakieś przeciwwskazania do stosowania „Gałganka Aliny”?

Pomimo iż czosnek wydaje się dosyć bezpiecznym rodzajem aromaterapii, istnieje ryzyko uczuleń. „Gałganek Aliny” nie wskazany jest również w przypadku osób mających problem z:

  • astmą
  • dusznościami
  • nadreaktywnością oskrzeli

W internecie można również przeczytać o wkładaniu ząbka czosnku do nozdrzy podczas kataru. My tej metody nie polecamy ze względu na silne podrażnienie skóry oraz błony śluzowej nosa. „Gałganek Aliny” jest bezpieczniejszą formą i ma takie same działanie.

Nie każdy z nas jest w stanie znieść tak intensywny zapach czosnku. Jest to całkowicie zrozumiałe. Aby zminimalizować nieco intensywny zapach czosnku, można dodatkowo do gałganka zastosować krople eteryczne. Polecamy szczególnie to z nutą mięty czy eukaliptusa.

Źródło

https://pantabletka.pl/galganek-aliny-czosnkowy-przepis-na-katar-i-zatoki/

Comments are closed.